K: Mi az IP telefon?
F:
Az IP telefon ugyan úgy telefonálásra szolgáló technológia mint a hagyományos, ISDN, és mobil telefonok. Itt is a telefonhálózathoz egy telefonközpont tartozik és ahhoz mellékel csatlakoznak. A különbség abban áll, hogy míg a hagyományos telefon vonal egy teljesen egyedi hálózatot használ az IP telefon a már számítástechnikában is használt belső számítógépes hálózatot, házon kívül az Internetet használja. Ezek a számítógépes hálózatok leginkább un. Internet Protokollt (IP) használják, ebből ered az IP-telefon név.

K: Miért jobb az IP telefon a hagyományos telefonnál?
F:
Az IP telefon előnyeként általában elsőként mindenki a jóval olcsóbb telefonálást említi,
nézzük meg mit is jelent ez:

 1. Nincs előfizetési díj (meglévő Internet kapcsolatnál)
 2. Az IP telefonok ingyen hívhatják egymást.
 3. Hagyományos (un. PSTN) telefon számokat is olcsóbban lehet hívni, mintha a hívást hagyományos telefon vonalról indítottuk volna. (Ez egy külön szolgáltatás keretében valósulhat meg.

K: AZ IP-telefon Olcsóbb vagy drágább mint a hagyományos telefon?
F:
Ez két részből áll. Az egyik az IP-telefon infrastruktúra ára a másik az IP hívásé.

 1. Az infrastuktúra mivel szabványos elemekből épül fel, ezért azonos vagy magasabb szolgáltatási színvonalú kiépítés mellett lényegesen olcsóbb lehet mint az ISDN vagy analóg telefonrendszerek. Az IP telefonközpontok bővítése sokkal olcsóbb és elavulásuk esetén elég szoftver cserét végrehajtani, nem kell a régi rendszert teljes egészében cserélni. IP-telefonálásra használhatjuk akár Internetre csatlakoztatott számítógépünket is egy ingyenes program telepítésével.
 2. A telefonhívás ára ha egy a másik ip-telefon (központ) felé történik, akkor ingyenes.
  Ha egy hagyományos telefonszámot hívunk, akkor mivel a telefonhívásunk az Interneten halad nagyrészt lényegesen olcsóbb mint a hagyományos telefonhívás ugyanis sokkal kevesebb telefontársaság hálózatát használjuk.

K: Ki kell-e dobnom a régi telefonközpontomat?
F:
Ha valaki szeretné bővítheti telefonközpontját bővítheti IP-telefonközponttal anélkül, hogy a régit kidobná.
Az IP-telefon központ rugalmasan ki tudja egészíteni a hagyományos telefon központokat. A hagyományos telefon központ elavulása után teljesen helyettesítheti azt, a megfelelő bővítések elvégzésével.

K: Milyen plusz szolgáltatásokat ad az IP telefon a hagyományossal szemben?
F:
Az IP-telefon nagyon sok extra funkciót tartalmaz, amelyek megtalálhatók a hagyományos telefon központokban is, de ezen felül további plusz szolgáltatást is nyújthatnak, pl.:

 • Az IP-telefon, beszélgetések mellett, pl. videotelefonálásra is használható.
 • Az IP-telefon központ tartalmazhat egy központi telefonkönyet, ami megosztható a telefonok között.
 • Az IP telefonközponttal komplett un. beválasztós-, és interaktív telefonos menürendszerek alakíthatók ki (ilyen pl. a kezelő nélküli mellék beválasztás vagy információs rendszer kialakítása)
 • Az IP-telefon szabványa nyílt, ezért aki ilyenbe ruház be az nincs egy gyártó termékeihez kötve, szabadon megválaszthatja a neki leginkább megfelelő eszközöket.
 • Az IP-telefonnal könnyen alakíthatók ki virtuális iroda (internet kapcsolat megléte esetén). A virtuális irodából (pl. otthonról) plusz költségek nélkül úgy telefonálhatunk mintha a tényleges irodánkban lennénk
 • Több telephelyes cégek telefonjai úgy üzemelhetnek, mintha egy helyen lennének. 

K: Mi a SIP protokol?
F:
Az elektronikus levelezés és az Internet elterjedésekor a helyzet nagyon hasonló volt a IP telefonhoz. Több egymástól független világháló és egymástól független levelezési rendszer fejlődött ki amik egymással nem tudtak kommunikálni. Most ilyen hálózatok a Skype vagy net2phone amik zártak más hálózatok felől. Az IP telefon fejlődése során felismerték, hogy előbb utóbb itt is szükség lesz egy egységes telefonálási szabványra, amit bármelyik felhasználót könnyedén bevonhatja a telefonálásba és átjárhatók a telefonhálózatok.
Ezen a telefonhálózaton keresztül hasonlóan hívhatjuk a másikat mint ahogyan elektronikus levelet küldünk sőt a telefonszáma is hasonló mint az e-mail cím.

Pl.: személynév@sip.cégnév.hu Mivel még nem tudunk betűket beütni a telefonunkon, ezért minden címnek van egy számszerű változata is. Ahogyan az elekronikus leveleinket is sok helyről olvashatjuk, itt is lehetőségünk van, hogy a telefonszámunkon bárhol felhívhatók legyünk a világban. A SIP protokoll az IP telefonálás nyílt szabványú protokollja, így azt bárki felhasználhatja termékeibe és csatlakozhat a hálózatba.

K: Milyen tulajdonságai vannak az általunk kiépített IP-telefon rendszereknek?
F: 
Legfontosabb tulajdonságai a következők:

 • Fogadott vonalak típusa: analóg telefon, ISDN, GSM, SIP, H323
 • Mellékek típusa:  analóg telefon, ISDN, GSM, SIP, H323
 • E-mail kombinált hangüzenet
 • IVR (interaktív hallható szöveges válasz)
 • Konferencia beszélgetés
 • Video konferencia
 • Hívási csoportok
 • Operátor panel
 • Call management support, TAPI integráció
 • Ldap integráció
 • Távoli telephelyek